jonge arnoldus IMG_1978

WESTBEEMSTER

Van oudsher is Westbeemster een katholieke enclave in de protestantse droogmakerij Beemster. Al in de eerste helft van de zeventiende eeuw ontstonden enkele schuilkerken in de stolpboerderijen in het westelijk deel van de Beemster. In 1752 waren er ruim 500 communicanten en werd in Westbeemster een kleine kerk gebouwd, gewijd aan Johannes de Doper.  

nu Omdat het wettelijk niet toegestaan was, mochten andersgezinden alleen laagbouw neerzetten, pas in 1827 werd het dak verhoogd. Maar de katholieke gemeenschap moest nog ruim vijftig jaar wachten op haar eigen kerk, die werd in 1879 ingewijd. Enkele jaren later verrees naast de kerk een klooster met een school. De monumentale kerk in Westbeemster werd rond eeuwwisseling van twintigste en eenentwintigste eeuw in oude luister hersteld. De kerk heeft een opvallend altaar, gebrandschilderde ramen en een orgel uit 1890

Tegenover de kerk aan het Kerkplein is de oude schuilkerk nog aanwezig, nu brasserie De Kerckhaen. Deze werd al in 1881 een herberg en verenigingsgebouw. In 1928 werd de herberg een café. De Kerckhaen stamt van 1971 toen het verenigingsgebouw werd losgemaakt van de parochie. Het klooster is tegenwoordig in gebruik door kunstenaars.

Onze BeemSTERREN: 

Korenmolen de Nachtegaal