Werelderfgoed in het kwadraat

Wist je dat er nog een werelderfgoed  in De Beemster ligt? Rondom de hoofdstad Amsterdam ligt een 135 kilometer lange bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen. De Stelling van Amsterdam, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Vijf forten en een inundatiesluis daarvan liggen  in De Beemster.

De Stelling van Amsterdam

De verdedigingslinie van forten is tussen 1880 en 1914 aangelegd op 15 tot 20 kilometer rondom Amsterdam. Binnen deze ring konden het leger, de regering en de koning zich terugtrekken bij (mogelijke) aanvallen op Nederland. Via een ingenieus systeem kon het land rondom de verdedigingslinie onder water worden gezet. Te ondiep voor boten en te diep voor man en paard. Zo werden invallen bemoeilijkt. Maar nog voordat bouw was voltooid, was hij al achterhaald door de opkomst van het vliegtuig.

Tijdens de twee wereldoorlogen zijn de forten in staat van verdediging gebracht. Uiteindelijk is er is nooit gevochten op de forten. Een aantal van deze fascinerende bouwwerken zijn nog in originele staat te bewonderen. Andere forten hebben een nieuwe bestemming gekregen. 

Wastafels op[ Fort bij Spijkerboor
Keuken in Fort bij Spijkerboor
Kaartenboek Stelling van Amsterdam