Ons Hoekje

Ons Hoekje

Ons Hoekje

Op het kruispunt Volgerweg – Jisperweg ligt Buurtschap Ons Hoekje. De bedijkers hadden hier in 1612  ‘Zuydtbeemster ‘ gepland.  Op elk kruispunt zou een plein komen met een kerk, een molen en een school. Alleen in Middenbeemster is dit tot stand gekomen. Ondanks het uitblijven van deze voorgenomen voorzieningen is er een levendige buurt rond het kruispunt ontstaan.

In 1623 kwam op nr. 142 een schooltje zoals in elk klein buurtje in die tijd. Vanwege de slechte bereikbaarheid in de natte tijd lagen de schooltjes dicht bij elkaar. Toen er aan de overzijde in 1860 een nieuwe school met woning voor de bovenmeester werd gebouwd, werd de oude school tot kruidenierswinkel verbouwd. Nu kun je er op afspraak een mooi aangelegde tuin bezoeken.

De oude weegbrug

Suikerbietenteelt is populair in de Beemster. In het najaar worden ze gerooid en naar de suikerfabriek vervoerd. Nu per vrachtauto en op afroep, vroeger per schip. Vanaf de opscheping aan het eind van de Jisperweg werden de bieten per schip naar Puttershoek vervoerd. Voordat de bieten in het schip werden gekiept moest de vracht gewogen worden en werd in 1952 de weegbrug gebouwd. Tot 2004 is hij gebruikt waarna hij in verval is geraakt. In 2014 was de gerestaureerde brug weer in zijn oude glorie zichtbaar.

Kijk ook eens bij...

Keyserkerk-Keyserin

In de kern van de Middenbeemster bevinden zich de Keyserkerk en de naast gelegen Keyserin.…

Beemster Arboretum

Het Beemster Arboretum is een omvangrijke verzameling van maar liefst 2.600 soorten bomen en struiken…

Betje Wolff Museum

Het Betje Wolff Museum is gevestigd in de oude, voormalige pastorie van de kerk in Middenbeemster. Hier…