Keyserkerk-Keyserin

Keyserkerk-Keyserin

In de kern van de Middenbeemster bevinden zich de Keyserkerk en de naast gelegen Keyserin. Twee bouwwerken met een verschil van 400 jaar in leeftijd, maar die prachtig gecombineerd zijn.

De bouw van de Keyserkerk is al in 1618 gestart. Vijf jaar na de start werd de kerk ingewijd, en twee jaar later werd deze ook helemaal afgebouwd. Deze kerk is één van de vroegste voorbeelden van protestantse kerkbouw in Holland volgens het traditioneel lengtepatroon.

In de loop der jaren is er uiteraard veel veranderd aan het uiterlijk van de kerk. Een prent uit 1727 laat de kerk zien in zijn uiteindelijke vorm, echter zonder de aangebouwde stovenkamer. De rechthoekige zaalkerk met de hoge slanke toren aan de westzijde zorgen voor een heel herkenbaar en markant element in het Beemster landschap. De kerk is het oudste gebouw in de Beemster en wordt geroemd om de voortreffelijke akoestiek voor muziek.

De Keyserin welke zich direct naast de Keyserkerk bevindt is in 2012 in gebruik genomen. Dit multifunctionele gebouw heeft drie verdiepingen en kent vele zalen welke voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Dit gebouw is ontworpen door architect Hubert Jan Henket en haar bijzondere architectonische vormgeving steekt bijzonder af tegen de historische kerk. Een mooi en modern contrast.

Kijk ook eens bij...

Beemster Eetkamer

De Beemster Eetkamer is de plaatselijke huiskamer voor iedereen. Er is een mogelijkheid tot lunch,…

Beemsterlant’s varken

Het Beemsterlant’s varken is een bijzondere varkenshouderij welke bekend staat om haar streekproducten. Hun bijzondere…

Rustenhove

Gebouwd in 1786  als Heerenhuisop de plaats van een verdwenen hofstede. De fraaie gietijzeren poort…