Dorpen in De Beemster
Ontdek de dorpen van De Beemster
Mix van geschiedenis, cultuur en plattelandsleven
Verken de historische dorpen van De Beemster, elk met een uniek karakter en erfgoed. Van de perfect bewaarde dorpskernen tot levendige gemeenschapsleven, hier vind je charme, geschiedenis en rust. Verken de sfeervolle straatjes, bewonder monumentale boerderijen en geniet van lokale markten en ambachtelijke winkeltjes. De dorpen van De Beemster bieden een unieke mix van geschiedenis, cultuur en plattelandsleven.
Middenbeemster
Het oudste dorp van Beemster is Middenbeemster. Met de aanleg van een rechthoekig plein in 1611 en de bouw van de kerk in 1623 aan dit plein, ontstond al snel een buurt die groter was dan de meeste buurten in de Beemster die sinds de droogmaking waren ontstaan. Het plein is aangelegd in het middenkavel van de Beemster, waarvan de plaatsnaam dan ook afgeleid is. Van de vier geplande pleinen kwam alleen het huidige Marktplein tot ontwikkeling. Ook de maten van een plein, 110 bij 60 meter, evenals de beplanting waren nauwkeurig vastgelegd. Op de toenmalige kaart werd het plein aangeduid als ‘Middel Beemster’.
Actief de Beemster verkennen
Het kleinste van de vier dorpen is Noordbeemster, hoewel het qua aantal inwoners ongeveer gelijk is aan Westbeemster. De naam is afgeleid van de landkavel.
Langzaam groeide er een kleine kern op deze landkavel, die zoals op de kaart al is aangegeven ‘Noort Beemster ‘ werd genoemd. Noordbeemster is ontstaan als een lint van huizen en boerderijen. Het oudste gebouw hier dateert uit 1725. Het begon als een van de vijf schooltjes in de nieuwe polder. Een bakker dreef er zijn handel en een hoefsmid.
Westbeemster
Van oudsher is Westbeemster een katholieke enclave in de protestantse droogmakerij Beemster. Al in de eerste helft van de zeventiende eeuw ontstonden enkele schuilkerken in de stolpboerderijen in het westelijk deel van de Beemster. In 1752 waren er ruim 500 communicanten en werd in Westbeemster een kleine kerk gebouwd, gewijd aan Johannes de Doper.
Omdat het wettelijk niet toegestaan was, mochten andersgezinden alleen laagbouw neerzetten, pas in 1827 werd het dak verhoogd. Maar de katholieke gemeenschap moest nog ruim vijftig jaar wachten op haar eigen kerk, die werd in 1879 ingewijd.
Actief de Beemster verkennen
Zuidoostbeemster groeide vanaf 1850 langzaam tot een dorp. Halfweg was de grootste buurt in deze hoek van Beemster, maar het dorp is niet vanuit die buurt gegroeid. Het groeide vanuit de hoek van Purmerend. Het waren gepensioneerde veehouders uit de Purmer en Purmerend. Deze waren gehecht aan de veemarkt van Purmerend en wilden daarom zo dicht mogelijk bij de stad wonen. Zuidoostbeemster werd daarom snel gezien als een voorstad of polderwijk van de stad Purmerend. De eerste generatie bouwde een slag kleinere stolpen dan de bekende boerenstolpen.