Het kleinste van de vier dorpen is Noordbeemster, hoewel het qua aantal inwoners ongeveer gelijk is aan Westbeemster. De naam is afgeleid van de landkavel.
Langzaam groeide er een kleine kern op deze landkavel, die zoals op de kaart al is aangegeven ‘Noort Beemster ‘ werd genoemd. Noordbeemster is ontstaan als een lint van huizen en boerderijen. Het oudste gebouw hier dateert uit 1725. het begon als een van de vijf schooltjes in de nieuwe polder. Een bakker dreef er zijn handel en een hoefsmid. Rond de eerste wereldoorlog waren er 22 bakkers in De Beemster waarvan 5 in Noordbeemster. De zo ontstane dorpskern heeft altijd het uiterlijk gehad van de oude buurten die in de Beemster zijn ontstaan.
Langs de weg staan in Noordbeemster nog enkele mooie stolpboerderijen. Lees meer over de historie van sommige plaatsen op de borden van “Op de kaart gezet”.
Ook hier vind je verschillende locaties waar streekproducten aan huis worden verkocht. Kortom een tochtje waard want ook hier geldt: direct van het land naar de klant.
Wat verder weg aan de Middenweg staat de Doopsgezinde kerk. Het gebouw stamt uit 1785, het Flaes-orgel is gebouwd in 1887. De Kerk is gebouwd alsof het vanaf de buitenkant een schuur lijkt en is eenvoudig van binnen zoals gebruikelijk is. De Doopsgezinden waren ooit een vervolgde minderheid. Op de gevelsteen staat onderstaande tekst:
* Op Hoop Van Godes Dierbr’e Zegen * Van Zijn Bescherming Liefde En Trouw * Zo Heb Ik Aan Dit Kerk Gebouw * Den Allerer Eersten Steen Gelegen * Den 1 October 1784 * David Gerrisz Beets *