Over De Beemster

Droogmakerij de Beemster staat sinds 1999 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De indeling zoals die in 1612 op de kaart is gezet voldeed aan het leidende principe in die tijd: orde, regelmaat en harmonie. De idealen van de Renaissance zijn hier tot in de perfectie uitgevoerd. Zo ontstond een patroon van vierkanten van wegen en sloten dat je nog steeds duidelijk in het landschap ziet. 

De rechte wegen met bomenrijen geven het open landschap een bijzonder perspectief. Weet je dat in De Beemster de meeste stolp- boerderijen van Nederland staan? Ze noemen ze ook wel de piramides van de polder. Hier wonen en werken al meer dan 400 jaar mensen onder zeeniveau, een waanzinnig idee. Gemiddeld ligt de polder is 3,5 meter onder zeeniveau. 

Om De Beemster ligt een stevige dijk van plm. 40 km die ons tegen het water beschermd. Droge voeten willen we ook graag houden. Als het te nat is in de polder pompen twee gemalen het water in de Beemsterringvaart, 

Bij 400 jaar hoort cultuur en historie en daar zijn we trots op. De musea, de kerk en de korenmolen vertellen ieder hun eigen verhaal.Puur en natuur ervaar je bij de BeemSTERREN. Naast het verhaal kun je hier ook terecht voor Beemster streekproducten of een bedrijfsbezoek. Beleef De Beemster wandelend, op de fiets, met een Twizy of je eigen auto.