Tussen de Nekkerweg en het Fort bij Spijkerboor ligt een belangrijk deel van de geschiedenis van de tweede inundatie in 1944-1945.
Hier hebben particulieren een nooddijkje aangelegd om zo de Tuindershoek ‘droog’ te houden. Een gevecht tegen de kracht van het opkomende water wat met het vers aangelegde dijkje niet meeviel.

Na het kunstwerk op de dijk kom je bij de inundatiesluis. Op bevel van de Duitsers is die op 8 maart 1944 opengezet en het water kolkte de polder in. De gevolgen waren desatreus zoals in de kleine dagboekfragmenten valt te lezen.

Na de oorlog raakte de sluis in verval. Het Ministerie van Defensie wilde hem aan het Waterschap overdragen. Hun bezwaar was dat zij liever geen vreemde objecten in de dijk zagen. Nadat de waterschappen waren samengevoegd tot het Hoogmeeraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier heeft deze de zaak aangepakt. De sluis is gerestaureerd, de houten schotbalken werden vervangen door betonnen balken, en zo werd de sluis voor het nageslacht behouden. Daarnaast is de  inundatiesluis een onderdeel van UNESCO werelderfgoed de Stelling van Amsterdam.

TIP: stap eens af, ga door het hekje en loop de kom in. Stel je eens voor met welk een kracht het water hier naar binnen stroomde. Lopen er schapen, let dan even op.

 

(Bron: Nieuwe Schouwschuit 3e jaargang november 2005)