Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor

Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en is het meest noordelijk gelegen. Tijdens de mobilisatie in de Tweede Wereldoorlog bood het onderdak aan 300 soldaten. Indrukwekkend is het pantserkoepel met dubbelloops 10,5 centimeter kanon op het fort. Vanwege het verdedigen van de dijk bestaat het fort uit twee verdiepingen. Bij het fort komen immers drie waterwegen samen: het Noordhollands Kanaal, de Beemster ringvaart en die van de Starnmeer.

Het fort heeft een bewogen geschiedenis. Zo was het gevangenis voor NSB’ers, dienstweigeraars bij de inzet van de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië. De laatste gevangene werd op 18 juni 1951 ontslagen. Alle bewoners hebben hun sporen nagelaten. Ze maakten mooie muurschilderingen die nog steeds zichtbaar zijn.

Fort bij Spijkerboor was jarenlang bekend om het radiobaken dat hier stond opgesteld. Het baken heeft hier gestaan van 1952 tot 1990. Nu wordt het vliegverkeer bijgestaan door een VHF Omnidirectional Range station dat een kilometer ten oosten van het fort in het land staat.

Het fort bij Spijkerboor kun je in de periode april – augustus bezoeken. Voor meer info kijk op http://www.fortspijkerboor.nl of op Bij Kloeke

Natuurmonumenten beheert de flora en fauna rond het fort. Het is beslist de moeite waard om eens een rondje om het fort te lopen en te zien wat er allemaal bloeit en leeft. Bovendien heb je dan een mooi uitzicht over het Beemster polderland.

 

 

 

Kijk ook eens bij...

Fietsroutes

Verschillende organisaties hebben fietsroutes in De Beemster en omgeving uitgezet. Op deze pagina helpen wij…

Bij Kloeke

Bij Kloeke is een bijzondere plek om vakantie te vieren in eigen land.  Het huis…

Halfweg

Halfweg dankt zijn naam aan het feit dat het halverwege Middenbeemster en Purmerend ligt. Het…