Dit jaar is een bijzonder jaar omdat Droogmakerij de Beemster 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat! Dit vieren we het hele jaar door, maar het hoogtepunt is het VISIT Beemster Light Festival dat van 1 tot en met 20 december 2019 wordt georganiseerd.

Tijdens dit festival wordt De Beemster en haar kernen 20 dagen lang in de spotlights gezet. Het thema is Verbinding in 20 jaar Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster.

Iedereen in De Beemster kan en mag een bijdrage leveren aan en genieten van het festival. Alleen of samen met je buren of vrienden of samen met anderen in een (buurt)vereniging. Op allerlei manieren wordt dit evenement ingezet, waarbij licht als kunstobject & verbinding wordt gebruikt. Denk, help & vier het mee!

Programma
Op 1 december 2019 is het precies 20 jaar geleden dat Droogmakerij de Beemster op de lijst van UNESCO werelderfgoederen werd geplaatst en daarom zal dit jubileum worden gevierd met het Turn on the Light openingsfeest in Middenbeemster en wordt het licht aangezet in alle kernen.

In de gehele Beemster zijn alle lichtkunstobjecten 20 dagen lang te bewonderen. Dit kan lopend, per fiets of per auto. Of maak een leuke tour met onze VISIT Beemster Twizy. Op bepaalde dagen zullen de vier kernen van De Beemster de spotlights op zich gericht krijgen en worden er diverse speciale evenementen worden georganiseerd. De Kattenoogjestour leidt je op een speciale manier door Westbeemster, de Smikkelfakkeltocht brengt je in kleine groepen langs bijzondere plekken in Noordbeemster in combinatie met een lekker hapje, in Middenbeemster kun je de Beemster8loop wandelen of hardlopen of in Zuidoostbeemster zal middels een fietsmarathon energie worden opgewekt om een object te verlichten.

Datumspeciaal evenementwaar
1 decemberopening: Turn on the lightsMiddenbeemster
2 t/m 5 decembergeen 
6 decemberdiverse evenementenWestbeemster
7 & 8 decemberdiverse evenementenZuidoostbeemster
9 t/m 12 decembergeen 
13 decemberdiverse evenementenNoordbeemster
14 decemberBeemster8loopMiddenbeemster
15 decemberdiverse evenementenMiddenbeemster
16 t/m 19 decembergeen 
20 decemberafsluitingWestbeemster

In oktober zal er meer uitgebreide informatie over het programma, routes en de arrangementen komen.

Duurzaamheid
We willen ons uitzonderlijk werelderfgoed doorgeven aan de volgende generatie; daar hoort ook duurzaamheid bij. Dat lijkt in eerste instantie slecht samen te gaan met een Light Festival maar op verschillende manieren kunnen we er samen voor zorgen dat het zo duurzaam mogelijk gebeurt. Denk bijvoorbeeld na over het soort licht dat je wilt gebruiken: LED lampen zijn duurzamer dan gloeilampen. Verder is het ook niet nodig om de verlichting de hele tijd te laten branden. Ons voorstel is om deze om 16.30 uur te ontsteken en uiterlijk 23.00 uur weer te dimmen. 

Informatie
Voor iedere kern hebben we een coördinator aangewezen die als contactpersoon fungeert tussen jullie straat, buurtvereniging en/of kern en de werkgroep Beemster Light Festival.  Bij deze coördinator kun je terecht voor vragen over het festival.

KernCoördinatorMail
NoordbeemsterErica Heldere.helder@outlook.com
MiddenbeemsterWendy Stammiswendy@virtualbusinesscollective.nl
WestbeemsterDanielle Woudstradanielle@visitbeemster.nl
ZuidoostbeemsterCilla Tjaardstractjaardstra@gmail.com

Of mail voor meer informatie of vragen naar info@visitbeemster.nl

Natuurlijk kun je ons ook volgen op Facebook of Instagram.

Beemster 9 september 2019.

Kijk hier voor eerder gegeven informatie over het Beemster Light Festival.

Bronvermelding beeld:  darf_nicht_mehr_hochladen uit (NRW)/Deutschland