‘Ode aan de Beemstervrouw’  Een expositie van 14 Beemstervrouwen in kleurenlitho’s en schetsen geportretteerd door beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens (1960, Utrecht).

Binnenkort te zien in het Fort bij Spijkerboor.
Op de Opendag op Hemelvaartsdag 26 mei 2022 en daarna iedere zaterdag en zondag tussen 11.00 – 16.00 uur t/m 31 juli.

Op 1 januari 2022 zijn de gemeente Purmerend en de gemeente Beemster samengevoegd tot één gemeente, Purmerend. Vanuit economisch oogpunt is samenwerken een goede zaak. Beemster blijft echter Beemster en zet in dit fusiejaar graag nog één keer de schoonheid van haar polder in het licht. Wat laat beter de puurheid van de Beemster zien dan de schoonheid van een vrouw? Puur natuur afgebeeld!

Deze tentoonstelling is ook een vervolg op ‘Ode aan de Boeren’ die in 2012 plaatsvond, het jaar dat Droogmakerij de Beemster 400 jaar bestond. Fotograaf Dennis A-Tjak portretteerde toen 50 boeren, als oorspronkelijke bewoners, tegen de achtergrond van het Beemsterlandschap.Met de gemeentelijke fusie in 2022 hebben we weer een markeringspunt bereikt in onze Werelderfgoed historie. Daarom leek het ons gepast om deze keer de hoofdrol aan de vrouwen te geven. De natuurlijke schoonheid van de Beemstervrouw verbeeldt de ongerepte natuur van onze mooie Beemsterpolder. Dorp en stad, natuur en cultuur, wezenlijke elementen die elkaar aanvullen en inspireren, voor een gezonde samenleving van een gezamenlijke toekomst.

De organisatie van het Kunstproject is in handen van Danielle Woudstra, voorzitter VISIT Beemster en Anneke Goede, initiatiefnemer.