Zuiddijk – Nekkerweg

Zuiddijk – Nekkerweg

Aan de overkant van de Beemsterringvaart / Noordhollands Kanaal staat de Neckermolen, een poldermolen uit ca. 1630. De molen ligt tegenover de Nekkerweg. Dit stuk van De Beemster staat bekent als de tuinhoek. In het verleden waren hier tal van kleine tuinderijen.
Aan de Nekkerweg vind je verschillende bezienswaardigheden zoals de oude druivenkas, het Beemster Arboretum, de kopie van de poort van het voormalige buiten Zwaansvliet en een kringenwetwoning.

Op grond van de Kringenwet worden om elk vestingwerk van iedere klasse drie verboden kringen getrokken. Op een afstand van 300 meter, de kleine kring, op een afstand van 600 meter, de middelbare kring en op een afstand van 1000 meter, de grote kring.

  • Tussen een vestingwerk van eerste klasse en de kleine kring mocht slechts met toestemming van de minister van Oorlog gebouwd worden, en dan slechts met brandbare materialen, zoals hout en riet. Er golden bovendien beperkende bepalingen voor beplantingen.
  • Tussen de kleine en de buitenste grens van de middelbare kring, tussen de 300 en 600 meter, was er om te bouwen geen toestemming van de minister nodig en was het toegestaan om voor de fundering, schoorsteen en dakbedekking steen te gebruiken.
  • In de grote kring tot 1000 meter vanaf de hoofdverdedigingslijn was het verboden om zonder toestemming van de minister van Oorlog infrastructurele werken aan te leggen of te veranderen.

De houten huizen konden in geval van oorlog snel worden gesloopt.

Langs de weg staan nog oude perenbomen, scheefgegroeid door de wind die meestal uit het westen komt. Ieder voorjaar dragen ze prachtige bloesems. De oogst valt voor het grootste deel ten prooi aan de vogels.

Op de kruising met de Volgerweg ligt het buurtschap Halfweg, iets verderop is fort Resort Beemster.

De Nekkerweg loopt van de Zuiddijk door tot de Noorddijk en is met recht een weg van dijk tot dijk.

Kijk ook eens bij...

Bezoekerscentrum Beemster

Begin je bezoek aan De Beemster in Bezoekerscentrum Beemster. In het statige herenhuis uit 1878…

Beemster Arboretum

Het Beemster Arboretum is een omvangrijke verzameling van maar liefst 2.600 soorten bomen en struiken…

Betje Wolff Museum

Het Betje Wolff Museum is gevestigd in de oude, voormalige pastorie van de kerk in Middenbeemster. Hier…