Tekst: (Lisa)
De geschiedenis van de Beemster
Weet je dat de plek waar je nu staat tot een van de meest bijzondere plekken van Nederland behoort en misschien wel van de wereld? Droogmakerij de Beemster, een van de eerste grote droogmakerijen uit de 17e eeuw.
Met 43 molens is de Beemster drooggelegd. Tot 1636 zijn er molens verplaatst en bijgebouwd zodat 50 molens ervoor zorgden dat de bewoners) droge voeten hielden. Zo ontstond een van de meest vruchtbare plaatsen van Nederland. Maar de inrichting van het nieuwe land was net zo belangrijk. Het land werd volgens een strak geometrisch patroon verkaveld, wegen werden aangelegd en sloten gegraven.

Die indeling van 1612 is nog steeds zichtbaar in het polderlandschap en dat allemaal meer dan drie meter onder zeeniveau! Dit door de mens geschapen cultuurlandschap werd in 1999 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.
Net als twaalf andere bijzondere plekken in het Koninkrijk der Nederlanden zoals de Grachtengordel van Amsterdam, de Waddenzee, de Hollandse Waterlinie en Willemstad op Curaçao.

Na de drooglegging maakte men grote plannen voor de bebouwing. Hiervoor werden gedetailleerde kaarten getekend met daarop de kavelnummers, dorpen, boerderijen en buitenplaatsen. Helaas zijn van deze buitenplaatsen, ooit gebouwd voor Amsterdamse kooplieden, nog maar enkele over.

Het oudste gebouw van de Beemster staat hier recht voor je neus: De Keyserkerk.